VAGARY

Δώστε Πρόσβαση στο περιεχόμενο σας χωρίς Διακρίσεις! ΕΣΠΑ VS yoursite.gr

Web content accessibility

Με το άνοιγμα προγραμμάτων του ΕΣΠΑ οι περισσότερες εταιρείες έχουν ανάγκη από ιστοσελίδα που να καλύπτει τους όρους για να εγκριθεί από το ΕΣΠΑ σχετικά με το Web content accessibility.

Ως γενική γραμμή το ΕΣΠΑ θέλει οι σελίδες να είναι εύκολα προσβάσιμές για ΑΜΕΑ.

Τι σημαίνει στην πράξη αυτό;

Για να εγκριθεί επιδότηση λοιπόν από το ΕΣΠΑ αυτά που πρέπει να παραδόσει ο κάτοχος της ιστοσελίδας είναι:

 1. Εκτυπώσεις της νέας ιστοσελίδας (εκτυπωμένες όλες οι σελίδες του site)
 2. Βεβαίωση του προμηθευτή ότι πρόκειται για κατασκευή ιστοσελίδας πρώτη φορά
 3. Βεβαιώσεις για τα λογισμικά ότι έχουν προδιαγραφές για ΑΜΕΑ βάση οδηγιών Web content accessibility.
 4. Εκτυπώσεις (αναφορές) με θετικά αποτελέσματα περί τήρησης προδιαγραφών ΑΜΕ από τα εργαλεία ελέγχου όπως αυτά περιγράφονται από τον οργανισμό W3C (w3c.org/WAI/eval/preliminary.html) τα οποία αφορούν ελέγχους σχετικά με HTML & WCAG 2.0 AA

Τα εργαλεία Web content accessibility που προτείνονται είναι:

 • Για το HTML το W3C Html Validator (validator.w3.org)
 • Για το WCAG 2.0 AA είτε το Web accessiblity evaluation Tool (wave.webaim.org) είτε το Web Accessiblity Checker (achecker.ca)

Πάμε να δούμε τι σημαίνει στην ουσία αυτό και τι προβλήματα μπορεί να  προκύψουν.

Όσον αφορά το Βήμα 1

 μπορείτε εύκολα και γρήγορα να πάρετε  ScreenShot χρησιμοποιώντας το  Full Page Screen Capture addon για Chrome. Δεν χρειάζεται να εκτυπώσετε τα πάντα αλλά τουλάχιστον της σελίδες της βασικής δομής, σε όλες τις πιθανές γλώσσες της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να τις καταθέσετε.

Βήμα 2 & 3 

Αν δεν είστε επαγγελματίας και απλά ετοιμάζετε την ιστοσελίδα για κάποιον… φίλο σας δεν μπορείτε να καταθέσετε έγκυρες βεβαιώσεις.

Βήμα 4 είναι οι εκτυπώσεις από τα εργαλεία ελέγχουWeb content accessibility

W3C HTML VALIDATOR: Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά εύκολο είτε να το περάσετε κατευθείαν είτε να διορθώσετε τα μικρολαθάκια. Εδώ υπάρχει πρόβλημα με κάποιες δηλώσεις που έχουν καταργηθεί αλλάξει στη HTML5 γιατί ο Validator δεν είναι 100% up to date. Δυστυχώς εκεί θα πρέπει να βρείτε «παράπλευρη οδό» για να το διορθώσετε.

WCAG2.0 AA:  Πολλοί γκρινιάζουν ότι το achecker.ca βγάζει 500 error και δεν εμφανίζει αποτελέσματα και έχουν δίκαιο.  Η εναλλακτική σας είναι το WAVE το οποίο είναι και αποδεκτό από τους ελεγκτικούς οργανισμούς.

Πολλοί γκρινιάζουν ότι το achecker.ca βγάζει 500 error και δεν εμφανίζει αποτελέσματα και έχουν δίκαιο.  Η εναλλακτική σας είναι το WAVE το οποίο είναι και αποδεκτό από τους ελεγκτικούς Web content accessibility οργανισμούς.

Να έχετε υπόψη σας ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να μην έχετε errors. Δηλαδή να μην έχετε κόκκινα και μαύρα notifications. Τα κόκκινα είναι γενικά λάθη που αφορούν alts, labels κτλ κτλ και τα μαύρα είναι contrast errors δηλαδή πρόβλημα με τα χρώματα.

Είναι γεγονός ότι θα χάσετε αρκετά από εφέ και «καλλωπιστικά» features αλλά δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς.

TIPS:

 • Αν χρησιμοποιείται έτοιμο template πριν την αγορά του περάστε το demo από τον WCAG έλεγχο και δείτε αν οι γνώσεις σας επιτρέπουν να διορθώσετε τα λάθη. Κοινώς αν τα προβλήματα είναι μόνο σε χρώματα και alts έχετε βρει μια χαρά template.Αν έχετε προβλήματα σε labels που κυρίως εμφανίζονται σε input fields (φόρμες επικοινωνίας, booking engines κτλ) θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να πειράξετε το php για να δημιουργεί decent label για κάθε field και όχι label του στυλ id45324353535435435543
 • Ανεβάζοντας φωτογραφία μην ξεχνάτε να περνάτε alt, γιατί θα αναγκαστείτε έτσι κι αλλιώς να το κάνετε.
 • Μην αφήνετε φωτογραφίες χωρίς κείμενο τίτλο. Συνήθως αυτό γίνεται στα social media που κρατάμε μόνο icons ή στις σημαίες εναλλαγής της γλώσσας. Εκεί  θα πρέπει να προσθέσετε περιγραφικό κείμενο από δίπλα τουλάχιστον στο ίδιο <p> για να τα διαβάζει ως κοινό σώμα
 • Αποφασίστε από την αρχή το χρώμα του site και κάντε αντιθέσεις με άσπρα ή μαύρα γράμματα για να είστε σίγουροι για τα contrast errors
 • Μην ελπίζετε σε εφέ βάσει opacity. Δεν θα δουλέψει.
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε widgets από τρίτες σελίδες γιατί δεν μπορείτε να παρέμβετε στο layout.
 • Στα slider εύκολη λύση είναι άσπρα γράμματα μαύρο background color me 10 padding
 • Title και alt στο logo

Αφού έχετε περάσει από τους validator θα πρέπει να εκτυπώσετε την σελίδα και να την στείλετε και αυτή μαζί με τις εκτυπώσεις της ιστοσελίδας σας.

Μπορεί κανείς ακόμη και μετά από την έγκριση του ΕΣΠΑ να κάνει τροποποιήσεις στην ιστοσελίδα του.

Μην χάνετε χρόνο, επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε πως μπορείτε και εσείς να αποκτήσετε την δική σας ιστοσελίδα με πρόσβαση AMEA.

Share our post